Monday, 17 March 2014

Misi Mencari Makanan dan Minuman yang sedap di Perlis ... - Blog Makanan di Perlis

Misi Mencari <b>Makanan</b> dan Minuman yang sedap <b>di Perlis</b> <b>...</b> - Blog Makanan di Perlis


Misi Mencari <b>Makanan</b> dan Minuman yang sedap <b>di Perlis</b> <b>...</b>

Posted: 10 Mar 2014 07:55 PM PDT

Misi Mencari Makanan dan Minuman yang sedap di Perlis | Bittersweet of my lifeBitter Sweet of My Life (^_^): Misi Mencari Makanan dan Minuman yang sedap di Perlis

RATUSAN KUCING MENJADI MENU - Blog - Blog <b>Makanan di Perlis</b>

Posted: 12 Feb 2014 01:43 PM PST

                                                        

'Kepelbagaian' merupakan perkataan utama apabila kita memperbincangkan tradisi makanan Malaysia. Di dalam perbincangan ini saya akan membawa anda sekelian melalui serambi gastronomi pelbagai kaum di Malaysia: Melayu, India dan China. Kita mulakan dengan pembudayaan makanan Melayu.


Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut.

Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda.

Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam.  Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis.  Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor.

Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina.  Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina.

Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad ke-18.  Pendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja.

Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain.

Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada 'hidangan Malaysia' dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan.  Kaum Cina, India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif, berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Dengan ini lahirlah nasi ayam, mi mamak, mi kari dan lain-lain.

Saya akan mulakan budaya makanan Malaysia ini dengan budaya makanan orang Melayu. Pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai 'rice bowl of Malaysia'. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman.  Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan, cili dan belacan. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya.

Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering.  Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang, halia, bawang putih dan cili. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar, jintan, buah pelaga, kayu manis dan lain-lain. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai, daun pandan, daun limau purut, daun kemangi, bunga kantan, kunyit, lengkuas dan buah pala.

Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam, itik, ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. Pucuk paku, petai, daun pegaga, daun selum, daun kaduk, cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung.  Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral, ia juga tinggi dari segi serat. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak, pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang.

Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi, ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. Di restoran dan gerai, kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel, dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya.

Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel.  Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam, rendang (ayam dan daging), sambal (sotong kering atau ikan bilis), ayam goreng dan paru goreng.

Di musim perayaan (hari lebaran, kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah, dalca, ayam golek, pecal dan lain-lain. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang, nasi berlauk, nasi minyak, ayam percik dan lain-lain. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. Gulai lemak cili padi (ayam, ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan; laksa Penang, laksa Johor, pesembur, mi Siam dan lain-lain.

Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih.  Bubur pulut hitam, bubur kacang, pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi, keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras, beras pulut dan ubi.

Contohnya kuih seri muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi, talam keladi, cucur badak, kuih lapis dan sagu gula Melaka.  Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol, wajek, kuih koci, bahulu dan onde-onde. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. Minuman iringan pula, orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung, sirap selaseh, air kelapa dan air kopi kampung.

Bila kita menyebut nasi kandar, Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita.  Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan).

Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah, kari kepala ikan, ikan goreng, kari telur sotong, udang galah goreng, kari daging rusa, kari kambing dan lain lain.  Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar, kita akan ke selatan India. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung.

Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar, Kangar, Sungai Petani dan Penang. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Nasi kandar mengekalkan nama 'kandar' ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia.

Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia.

Hana Farhana: Sepetang <b>Di Perlis</b> Hoi... - Fara Haanna - Blogger

Posted: 01 Mar 2014 02:49 PM PST

Assalamualaikum wbt..

Teman nak koba kat sini, hari tu teman ada la pergi jalan-jalan sat kat Negeri Perlis dengan kawan teman Si Joyah Kecik..Bukan teman tak pernah pergi Perlis ni..haih menipu sangat la kalau tak pernah pergi, sebelah kg teman je kot..Tapi haih tetiba hari tu macam jatuh cinta la pulak dengan Perlis ni..Bukan apa teman tengok macam cantik jer Perlis ni, bersih je ar dah tu yang penting..tak jam..jam…tau tak jam? Pening kot kalau jam..memang teman meroyan la kalau teman terperangkap dalam jam satu jam..hahaha..teman kalau bab meroyan memang power habis..Muka berkerut macam kain tak gosok setahun..hahaha..de kena mengena ker…lantak ar..en..

Selamat Datang Ke Perlis Indera Kayangan..siap ada keris sebesar-besar alam lagi kau..huhu

Asal pergi Perlis nak makan-makan ja, n ambik angin sikit-sikit  tetiba..macam syok pulak..haih pa lagi..Keluarkan handphone yang hensem ni klip..klip ambik gambaor ar..tunggu lagi..teman suka ni..suka…Bila masa teman jadi orang perak sedangkan kg teman kat sebelah Perlis ja kot…hihihi..relax..relax..aku memang suka bagi kontroversi murahan semurah harga kangkong kat pasar..aip..haahah..

Kalau korang nak tau Perlis ni la satu-satunya tempat makan dia murah-murah..setahu aku la..Ni aku nak habaq..aku belasah sizzling mee dengan air teh o ais kat satu kedai nama apa ar..bugjet corner kot *lupa-lupa ingat.. nak tau berapa? Ha..baru RM5 lebih jer kot..RM5 tu.kat lain boleh dapat ker?..Kat Aloq Staq pun tak dapat kot..Aku suka aih..suka giloss..Kalu macam ni hari-hari aku nak makan kat Perlis..huih biar orang kata melampau janji duit aku jimat..baper hinggit ja duit minyak nak g Perlis kalau dari rumah aku ni..memang la rumah aku kat Kedah tapi jarak dia bukannya macam Kedah ke Peneng..dekat jer pun..Aloq Staq dengan Perlis kalau dari rumah aku ni..lebih kurang jer dekat dia..

sizzling mee..emm nyum..nyum..murah giloss.

So setelah sepetang dok menjelajah Perlis, akhirnya aku dapat keputusan yang Perlis ni sangat cantik dan tenang..sesuai sangat untuk sapa yang putus cinta nak layan perasaan tu..bukan apa, bukit ada, laut ada, taman ada, angin ada..semua ada ar..Bak kata aku sendiri, apa nak semua ada..so memang sesuai sangat la hampa nak layan perasaan jiwang karat yang kalau tak di cuci mau berkarat reput, rosak tak boleh buat apa dah..Ha..macam tu ar juga manusia ni kalau dok layan perasaan tu tanpa buat apa2 perubahan dok menangis hari-hari..macam karat tu ar..dah lama-lama karat reput la..nak buat apa pun tak boleh dah..dah tak guna g dah..huhu..sempat lagi aku menyelit ni en  haha..


Ha ni tempat yang paling aku suka dia punya ni macam pelamin pengantin..cayer tak..hah tengok tu dia punya hiasan belakang and atas..waduh cantik dong..gamak nak save bugjet mai la buat kat sini..lagipun ni dia macam pentas tau..hh memang sesuai sangat la..majlis bersanding atas pentas tengah-tengah Pekan Kangar ni..huhu..

Macam cantik jer..macam cantik jer..macam cool jer..hahaha..

Aku dengan my fren, SI Joyah Kecik yang aku cakap awal tadi tu..ahahah..sory...ok.ok..Joyah Kecik bukan nama sebenar yer.. 

Tersengih macam kerang busuk ni aku la tew..konon bajet cun..

So, senang cerita aku sangat suka Perlis ni..dengan suasana dia yang tak huru-hara, kereta pun tak banyak, boleh lending-lending g atas jalan, bersih,dan yang penting makanan dia murah-murah belaka haih..tergugat iman aku nak makan dua tiga kali ni. Walaupun shopping complex dia tak banyak setahu aku yang besar sikit pun The Store tu jer la yang duduk tengah-tengah Pekan Kangar tapi dia punya suasana dia perhhh..memang tak dapat kat lain..Pekan dia pun best kot..walaupun tak banyak shopping complex besar2..Ada apa dengan shopping complex besar-besar kalau hidup kena berlumba-lumba nak berebut transport, nak redah jam, nak makan berduyun-duyun manusia, nak kena bayar duit lebih..ahhaha..aku tak suka suasana macam tu..so bila ada kat Perlis huh..rasa tenang setenang..tenangnya aku nak habaq kat hampa…

Ha..ha..mana nak pi..mana nk pi..pilih..pilih..duit sendiri mau pilih la mana nak pi pun..i don care..brahaha..

Weh jangan tak tau..kat tengah-tengah pekan ni ada globe besar untuk memudahkan korang nak pilih tempat melancong seterusnya..hahaha..


Entah kenapa bila teman tengok ni, teman rasa macam kat Peneng pulak..macam art-art gitu..kan kat Peneng ada Street Of Art kan..betoi dak tak tau aih nama dia..Ha bila tengok ni terjumpa bangunan lama macam ni boleh ar feeling-feeling macam dok kt Peneng tu ha....




Ni pulak pantai kat Kuala Perlis tu..Kalau nak tengok sunset mai tang ni la ci kak, cik abang, cik adik yer..cantik sangat..best..best..

Sebelum nak tengok sunset, elok la pekena laksa dulu..perhhh..sedap nak mampus tahap meleleh air hidung..hehhe..Semangkuk Rm3 jer..rugi tak makan kalau mai Kulala Perlis ni wey..

Mengkalau rasa nak pi shopping ala-ala holiday kat Thailand..hampa boleh jer g nu ha apa nama orang panggil..Padang Besar..ha boleh jer pun..siam, petani semua ada..Orang kata Jeans kat sini murah-murah n cantik-cantik oo cutting dia n design dia..satu lagi jesei..owh cun..aku memang suka gilorr..sebab apa tau aku penah g sini dengan my brother nak beli jesei..auww tertawan n kabur mata nak pilih yang mana sebab dia punya rekaan tak der lagi kat lain..harga dia pun tak mahal kot..bila aku balik cari kat Peneng n Kl tak jumpa design macam aku beli tu lagi….huhu kagum aku..dah tu harga pulak mahal tak macam kat Padang Besar ni..dia punya kain jesei tu pun ok..best giler..kalau nak beli banyak-banyak pun boleh..kot-kot nak buat pesta sukan office ke sekolah ka, universiti ka..semua boleh..macam yang abang aku selalu buat…

Ok ar..last sekali nak gebang lebih pun tak boleh sebab banyak lagi tempat aku tak kunjung lagi kat Perlis ni..baru dua tiga tempat tu pun dah buat hati aku cair, tertawan, menawan, tertarik nak g selalu..uhhu…best..best..

owh la Perlis..

K..Nak kunyah gula-gula getah tapi tak larat, gigi tak mau kunyah sebab penat..kenyang tak pun..excercise jer lebih..muka tak kecut-kecut pun, tembam semacam jer..en..nak buat aper lagi tido ar..ok bubye..

Sekian…..

No comments:

Post a Comment